Voeding

Voedsel

Welk voedsel we eten is bepalend voor onze gezondheid. Hoe het voedsel geproduceerd wordt is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Voedingsstoffen zijn de bouwstenen voor ons voedsel. Voedsel kan de volgende voedingsstoffen bevatten; koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en water. Het produceren van plantaardig voedsel wordt steeds populairder. Ook veel van deze producten bevatten tegenwoordig de benodigde voedingsstoffen.

Populair voedsel

Het verschilt per persoon, cultuur of land welk voedsel populair is. Om de haverklap worden er nieuwe producten geïntroduceerd of krijgen etenswaren uit andere landen een plekje in onze keukenkast. Daarnaast wordt vegan koken steeds populairder en zie je dit steeds vaker in restaurants. Dit sluit aan bij het duurzaam consumeren van producten. Plantaardig koken wordt gezien als beter voor de planeet. Mensen worden creatiever in het koken zonder vlees. In de toekomst zullen er hoogstwaarschijnlijk nieuwe voedselbronnen worden gebruikt. Denk hierbij aan; algen, bonen, cactussen, bladgroenten, paddenstoelen, noten en zaden.

Duurzaam voedsel

Er ligt tegenwoordig duurzaam voedsel in de supermarkt. Deze producten zijn op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Daarin betekent duurzaam voedsel en productie respect voor mens, dier en milieu. Het produceren van voedsel belast voor een groot deel het milieu. Denk aan het gebruik van land, machines, water of andere benodigdheden. Er zijn veel machines die aan het werk moeten om producten te maken. Producten moeten worden verpakt en de verpakking moet ook worden geproduceerd. Of terwijl een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen komt door productie en consumptie van voedingsmiddelen. Kies bij voorkeur voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu of herkomst.

Veilig voedsel

Voedsel dat in Nederland wordt verkocht moet veilig zijn voor de consument. Veilig voedsel betekent dat er geen schadelijke stoffen in de voedingsmiddelen voorkomen die schadelijk zijn voor de consument. Om ervoor te zorgen dat producenten zich hier aan houden is er een Europese regelgeving ontwikkeld. De schadelijke stoffen worden ook wel micro-organismen genoemd. Onder micro-organismen worden virussen, schimmels, bacteriën en parasieten verstaan. Gezien de strenge handhaving hierop komt het nauwelijks voor dat er producten met schadelijke stoffen worden verkocht.