Gezonde voeding

Gezonde voeding

Waarom is gezonde voeding zo belangrijk? Door bewust bezig te zijn met wat je wel en niet eet kan je je gezondheid verbeteren. Een gezond voedingspatroon is belangrijk. Een gezond voedingspatroon bestaat uit; fruit, noten, vis, volkorenproducten en onverzadigde vetten. Indien je deze voedingsstoffen binnen krijgt heeft je lichaam het meeste energie. Je voelt je hierdoor fitter en vergroot de kans om oud te worden. Om je hart gezond te houden is een menu dat minder zout en verzadigde vetten bevat aan te raden. Het gevolg van teveel consumeren zorgt ervoor dat je steeds dikker wordt. Hierdoor daalt je energieniveau en ben je minder productief. Bepaalde ziekten, zoals diabetes, hart en vaatziekten komen hierdoor steeds vaker voor.

Gezonde voeding lijst

Een lijst met gezonde voeding is handig om te hebben. Je kan dagelijks zien of je voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht binnen krijgt. Het is belangrijk om elke dag veel groente en fruit te eten. Eet minimaal 2 stuks fruit per dag. Maak regelmatig een gebakken of gekookt ei (3 per week). Voor extra eiwitten is het drinken van een paar glazen melk of een schaaltje yoghurt erg gezond. Indien je zin hebt in een stukje vlees is wit vlees het beste. Probeer producten gemaakt van witte tarwebloem te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn; witbrood, koekjes, biscuits en zoutjes. Drink dranken waar weinig suiker in zit, zoals sap, water of fris. Kies vaker producten met gezonde vetten, zoals; olijfolie, halvarine, vette vis of noten.

Gezonde voeding afvallen

Indien je wilt afvallen is voeding het belangrijkste. Daarnaast helpt het om regelmatig te sporten. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? probeer tweemaal per week je spieren te trainen, intensief te bewegen en zo min mogelijk stil te zitten. Indien je dit in combinatie met gezonde voeding doet val je af. mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren of magere kaas zijn goede eiwitbronnen. Indien je volkoren producten eet verhoog je de mogelijkheid tot afvallen.

Gezond eetschema

Een gezond eetschema is voor ieder individu verschillend. Er is wel een stabiele basis voor iedereen. Het beste is om lekker te blijven bewegen en gezonde voeding te consumeren. De hoeveelheden hangen af van je eigen gewicht. Het is belangrijk om niet meer te eten dan noodzakelijk. Begin de dag altijd goed met een evenwichtig ontbijt. Van het ontbijt moet je een langdurig vol gevoel hebben. Zorg ervoor dat je minimaal 3 maaltijden per dag eet. Als tussendoortje een lekker stukje fruit, handje noten of een proteïne reep.